Watertoren restauratiewerken

Watertoren restauratiewerken

19 jul 2019

be-MINE gaat de 90-jarige watertoren in de Stationsstraat in Beringen-Mijn voor bijna een half miljoen euro restaureren en herbestemmen. De watertoren is beschermd als monument. Eind november zijn de werken klaar. De functie van de watertoren wordt nog bekeken.

Op be-MINE zijn al tal van gebouwen gerestaureerd of is de restauratie ervan begonnen. Na schachtbok 2 is het nu de beurt aan de betonnen watertoren van 24,75 meter hoog. Het is een zichtbare getuige van de watervoorziening die de mijn installeerde voor de omliggende cités. Vandaag is de watertoren niet meer in gebruik.

Deze restauratie maakt deel uit van de geplande herbestemming volgens de meerjarenovereenkomst van be-MINE. De geschiedenis van de watertoren begint met die van de Limburgse steenkoolindustrie en hangt er nauw mee samen. be-MINE trekt in totaal 430.775,75 euro (exclusief btw) uit voor de werken. Ze worden deels betoelaagd door het Onroerend Erfgoed.

Volgens Jeroen Huysmans, algemeen directeur bij be-MINE, wordt de herbestemming momenteel bekeken. “De watertoren staat al in de steigers, deze werken zullen opgeleverd worden eind november van dit jaar. Met de restauratie van de watertoren wordt opnieuw een belangrijk historisch landmark aan de noordelijke kant van de site gerestaureerd op be-MINE. De schachtbok, het zuidelijke landmark dat ook nog in stelling staat, wordt in september opgeleverd.”


Bron: Het Belang van Limburg door Zahra Boufker

Bijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief