TODI-decorstukken

TODI-decorstukken

27 apr 2016

In de vroegere waterzuiveringsinstallatie op het mijnterrein in Beringen wordt er druk gebouwd aan een unieke duiktoren.

Dit bassin, dat trechtervormig is, zal een volume hebben van meer dan 6.100.000 liter water met een temperatuur van 23°. Naast de prachtige fauna komen er ook verschillende attracties zoals rotsformaties, wrakken en beelden. 

Het indoorduikcentrum wordt gerealiseerd in twee grote betonnen kuipen, de ‘indikkers’ genoemd, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite in Beringen. De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt, van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren.

De bestaande ‘grote indikker’, een gebouw van 12 meter hoog en 43 meter diameter, werd gebouwd in 1983 en zal worden omgebouwd tot een gigantisch duikbassin. 

De ‘kleine indikker’, die 9 meter hoog is en een diameter heeft van 22 meter, dateert van 1958. Dit wordt de filterinstallatie met onder andere een biologische filtervijver die bestaat uit poreus gesteente waartussen zich ontelbare bacteriën kunnen nestelen. Bovenop de filter worden moerasplanten geplant die leven van de reststoffen die ontstaan wanneer de waterzuiverende bacteriën organisch afval uit het water verwerken.

Beide indikkers werden als historische monumenten geklasseerd omwille van hun archeologisch-industriële waarde. 

Het duikbassin wordt onderverdeeld in 8 zones. Elke zone wordt aangekleed in een ander thema. Zo komt er een thema ‘Mijn’ met mijngangen, sporen, wagonnetjes, een met thema rotsformaties en kunstplanten, een zone met scheeps- en/of autowrakken en een zone met beelden en kunstvoorwerpen. 

Bezoekers komen langs een buitentrap in een gang waar ze via ramen een kijkje kunnen nemen in het duikbassin. Als ze verder de trap opgaan, komen ze op het platform rond het duikbassin waar de duikers en snorkelaars te water gaan. De uitgebreide horeca onder het duikbassin zal er voor zorgen dat dit een aantrekkelijke bestemming wordt voor alle bezoekers op de be-MINE site.

De totale investering voor het duikcentrum bedraagt 9 miljoen euro en is goed voor 30 nieuwe jobs. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in concessie geeft aan uitbater TODI. Op 28 oktober 2016 opent TODI, The Ultimate Diving Experience de deuren.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief