Sloopvergunning

Sloopvergunning

1 mrt 2018

Sloopvergunning voor Kolenwasserij 1

De deputatie van de provincie Limburg leverde vandaag de sloopvergunning af voor de afbraak van kolenwasserij 1 op de mijnsite be-MINE te Beringen. Stad Beringen had zich verzet tegen de sloop, voornamelijk omwille van de belangrijke beeldwaarde van het kolenwasserijcomplex. be-MINE tekende beroep aan bij de Limburgse Deputatie die nu het licht op groen zet voor de volgende fase in de herbestemming van het Beringse mijnsite. Stad Beringen en be-MINE hebben ondertussen wel concrete afspraken gemaakt rond de herinvulling van de ruimte die zal vrijkomen na de sloop.  

De nv be-MINE heeft nota genomen van de beslissing van de deputatie en is tevreden dat de herbestemming van het project be-MINE verder kan worden uitgevoerd volgens de historische afspraken met het agentschap Onroerend Erfgoed, overheden en administraties op verschillende beleidsniveaus.


Kolenwasserijen complex

Het kolenwasserijen complex maakt een belangrijk deel uit van het industrieel erfgoed op de voormalige mijnsite te Beringen. Na volledige uitvoering van het projectplan zullen 2 kolenwasserijen met een totale oppervlakte van meer dan 15.000m² bewaard blijven. Eén kolenwasserij werd reeds gerestaureerd en zal onderdeel uitmaken van het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT. Een tweede kolenwasserij wordt in 2019 gerestaureerd.


Herinvulling volume

Na de sloop van Kolenwasserij 1 komt er een ruimte vrij op de site. De nv be-MINE is zich bewust van het beeldbepalend karakter van de noordgevel van het kolenwasserijen complex. Op regelmatige basis knoopt be-MINE gesprekken aan met kandidaat-investeerders die op basis van een nieuwbouw volume in de zone die vrijkomt een initiatief in de toeristische en recreatieve sfeer willen realiseren. be-MINE zal dit proces en onderzoek in de komende maanden samen met stad Beringen intensifiëren om te kijken of de vrijgekomen ruimte een nieuwe invulling kan krijgen en waarbij door een gepaste architectuur de beeldwaarde van noordgevel kan behouden blijven.

 

Status project be-MINE

20 jaar geleden leek de herbestemming van de Beringse mijnsite een onhaalbare en onbetaalbare opdracht. Anno 2018 is er voor meer dan 80 miljoen geïnvesteerd op de site en zijn er meer dan 300 jobs gerealiseerd. Heel wat projecten in en rond de beschermde monumenten werden reeds opgeleverd: het toeristisch onthaal Beringen, Vlaams Mijnmuseum, duikcentrum Todi, klimcentrum Alpamayo, kantoorruimte United Experts, retailpark be-MINE Boulevard, zwembad Sportoase be-MINE. De activiteiten op de site lokken samen meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Momenteel wordt er met de verschillende partners hard gewerkt aan de voorbereiding van de komst van een lagere en kleuterschool, een bijkomende horeca en het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT.


Over be-MINE NV

De projectvennootschap be-MINE is een samenwerking tussen de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, DMI Vastgoed en Van Roey Vastgoed met als doel de voormalige mijnterreinen van Beringen te herbestemmen. 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief