Opening Avonturenberg

Opening Avonturenberg

9 sep 2016

Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts heeft op 9 september de Avonturenberg op be-MINE officieel geopend, samen met Limburgs gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens en burgemeester Maurice Webers.  

De Avonturenberg maakt deel uit van het toeristisch recreatief project be-MINE dat een herbestemming geeft aan de beschermde koolmijnsite van Beringen, de grootste industrieel archeologische site in Vlaanderen. De ontwikkeling van deze site gebeurt in een privaat publiek samenwerkingsverband. In dit kader heeft de Stad Beringen zich o.a. geëngageerd om één van de mijnterrils een recreatieve bestemming te geven. Het project heeft een kostprijs van 1,6 miljoen euro en wordt voor 1,0 miljoen euro gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen in het kader van SALK-programma.

“Dit is een gerichte investering om het toerisme in Limburg verder te versterken”, zegt minister Weyts. “Vlaanderen is een familievriendelijke bestemming, waar ook voor kinderen veel te beleven is. Het unieke palenwoud op be-MINE zal vele duizenden toeristen verleiden tot een bezoekje aan Beringen. Elke bezoeker is een extra sponsor voor de lokale economie”. 

De Avonturenberg is een unieke attractie. Een mijnterril is een speellandschap geworden, zonder dat deze mijnsteenberg zijn markante verschijningsvorm heeft verloren. Het speellandschap heeft structuur gekregen door een palenwoud waarbij 1.600 houten palen in de noordelijke flank van de berg werden verankerd: een sterk ruimtelijk gebaar, een vorm van land art op schaal van de heuvel en van de site. De rondhouten palen refereren naar het mijnverleden waar deze werden gebruikt voor het ondersteunen van de kilometerslange ondergrondse mijngangen. 

Dit palenwoud is de drager van het speellandschap. De houten palen vormen een avontuurlijk dwaal- en speelparcours met balanceerbalken, klimnetten, speeltouwen, schommels en hangmatten, een labyrint en touwenparcours. Te midden van het palenwoud ligt een groot prismatisch speelvlak in beton met een variatie aan speelmogelijkheden: van kruiptunnels, klimvlakken met klimgrepen en klimtouwen tot reuzentrappen en een glijbaan met een lengte van ruim 20 meter. .

Spelen is één element, beleven een ander. De ruimtelijke beleving staat indirect centraal binnen de spelelementen. Of het nu gaat om de hoogte van de terril, de diepte van het onderliggende landschap, de zichten op de immense mijngebouwen, de nauwte tussen de palen. De historie van de terril en van de mijn zijn zichtbaar en voelbaar aanwezig. Informatiepanelen brengen meer expliciet duiding bij het erfgoedverhaal. De erfgoedwandeling loopt deels door het palenwoud, langs trappen, wandelpaden en plateaus. De wandelaar krijgt telkens andere zichten en perspectieven op landschap en mijnstreek. Spelen en beleven komen samen op de top, in een verdiept gelegen cirkelvormig kolenplein. Dit plein geeft geborgenheid en rust met rondom schuine speel- en zitranden. Een rondgang op het verhoogd talud rond het plein, biedt zicht en oriëntatie op de andere mijnterrils in en buiten Belgisch Limburg. 

Voor de realisatie van dit project heeft de Stad Beringen samengewerkt met studiebureau Antea Group en Ontwerpbureau Bailleul. Voor het speellandschap werd een design and build wedstrijd uitgeschreven. Het winnend en gerealiseerd ontwerp is van het team Krinkels – Omgeving – Carve. Ontwerp maar zeker ook realisatie van het project waren geen sinecure. Er diende immers rekening gehouden met zeer specifieke terreinomstandigheden zoals hellingsgraad, reliëf, bodem, voorkomen van erosievorming … 

De grote publieksopening van de Avonturenberg is op zondag 11 september in het kader van de jaarlijkse Mijnhappening. 

De Avonturenberg is alle dagen gratis toegankelijk, een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. Meer informatie: Toerisme Beringen – inkomgebouw be-MINE, Koolmijnlaan 203, 3582 Beringen.


Bron: website stad Beringen: http://www.beringen.be/nl/press/record/3745/opening-avonturenberg.html


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief