Mountainbiken op terril

Mountainbiken op terril

24 apr 2017

Beringen heeft er een attractie bij. Zaterdag werd het gloednieuwe mountainbikepark op be-Mine officieel geopend. Vanaf het Mijnstadion of aan de voet van de terril vertrekken nieuwe bewegwijzerde routes over een afstand van 59 kilometer doorheen Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lummen. “Het MTB-park op de terril is een uniek element waardoor het Limburgse netwerk zich onderscheidt in Vlaanderen”, zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.

West-Limburg had tot nu toe een beperkt aanbod voor mountainbikers. “Met deze uitbreiding vullen we een belangrijke leemte in”, aldus de gedeputeerde. “De aanwezigheid van de Avonturenberg en de ontwikkeling van het MTB-park door de stad Beringen waren de kapstok om ook hier een aantal mooie parcours te realiseren. Limburg telt nu 1.458 kilometer routes voor mountainbikers.” 


De nieuwe bewegwijzerde routes zijn 59 kilometer lang en doorkruisen Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lummen. Ook op het militair domein zijn twee kortere lussen uitgestippeld. Dit netwerk is bovendien verbonden met het netwerk Midden-Limburg in Heusden-Zolder, dat 135 kilometer telt, en de bestaande routes in Lummen en Halen die 71 kilometer lang zijn. 


In Beringen vertrekt de zwarte lus over een afstand van 42 kilometer door bosgebieden en landbouwzones. In deze regio met veel druk verkeer moeten bikers in het westelijk deel wel regelmatig op de openbare weg of het jaagpad rijden. Vertrek je in oostelijke richting, dan kan je na 19 kilometer het netwerk Midden-Limburg bereiken en in zuidwestelijke richting na 10 kilometer aansluiten op de routes in Lummen en Halen. Langs de Staleikerheide kom je terecht op de bosrijke routes van Leopoldsburg die 9,4 en 7,2 kilometer lang zijn. Wie een extra uitdaging wil, kan zijn vaardigheden testen in het 5,9 kilometer lange MTB-park van Beringen of op de top van de terril in het 'skillpark'. 

Zowel gevorderde als beginnende mountainbikers kunnen zich op de nieuwe routes uitleven. Andere startplaatsen zijn de militaire sporthal Zuid in Leopoldsburg, het Cycling Center in Heusden-Zolder en het gemeentelijk sportcomplex De Vijfsprong in Lummen. 610 nieuwe palen en 1.400 bordjes wijzen je de weg in West-Limburg.


Bron: Het Belang van Limburg 

Bijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief