Mijnhappening

Mijnhappening

13 sep 2019

Ondanks de slechte voorspellingen waren de weergoden de Mijnhappening toch gunstig gezind en kwam er een massa belangstellenden naar Beringen-Mijn. Het was een feest van ontmoetingen en blije mensen.

De Mijnhappening stond in het teken van 30 jaar mijnsluiting. Zaterdag was er een avondwandeling langs verlichte mijngebouwen en kon je genieten van een lasershow. Zondag werden de mijngebouwen opengesteld en was er straattheater, muziek en een multicultureel smakendorp.

Als onderdeel van de feestelijkheden rond '30 jaar mijnsluiting Beringen' werd in het Eeuwfeestgebouw de expo KOOL geopend. Na twee jaar opzoekingswerk en verzamelen van foto's en ander materiaal startte deze expo die vol nostalgie terugkijkt op het verleden. Dat zoveel jaren later het mijngebeuren nog steeds veel mensen bezighoudt, bewezen vele inschrijvingen met beeldende werken en poëzie voor deze expo. Elke kunstenaar brengt zijn 'mijn-verhaal' op eigenzinnige wijze. De expo is geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur tot en met 29 september. De toegang is gratis.

Ook erfgoedvereniging Citévolk Spreekt heeft een boeiende tentoonstelling rond de handel in Beringen-Mijn uitgewerkt. In de jaren '50 en '60 kende de cité een bloeiende handelskern, ook in de jaren '70 en '80 waren de Koolmijnlaan en de Stationsstraat nog actieve handelscentra. Vele Turkse ondernemers namen de plaats in van Vlaamse handelaars. Vandaag is de cité een mix van ondernemerschap. De tentoonstelling toont ruim 400 oude foto's van de commerce op de cité. Daarnaast worden ook allerlei voorwerpen uit het verleden getoond zoals blikken dozen, namaakartikels van kruideniers en kappersattributen. De expo is alle dagen geopend 15 september van 14 tot 18 uur. De inkom is gratis.

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de mijnsluiting van Beringen-Mijn presenteerde Hans Put ook een uniek fotoboek. Dit werd op 5 september voorgesteld in de voormalige kolenwasserij (http://www.hansput.be/).


Bron: Het Belang van Limburg 

Bijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief