Looppad door 30.000 m² mijngebouwen

Looppad door 30.000 m² mijngebouwen

15 nov 2016

Pauzeknop

Plannen zijn er al genoeg geweest (en opzijgeschoven) voor een 'mijnmuseum'. Maar met de ontwikkelingen op be-MINE lijkt nu ook dat sluitstuk vorm te krijgen. “Alles ligt er nog bij alsof iemand in 1989 de pauzeknop heeft ingeduwd. En dat is wat de toerist zoekt: authentieke beleving. Daarom creëren we een nieuw, veilig looppad door 30.000 m² mijngebouwen. Met ondergrondsimulaties op zeventien locaties die het verhaal vertellen van de mensen die er werkten, leefden en woonden. Heel nadrukkelijk ook op kindermaat. Dit wordt letterlijk het hart van be-MINE. Vanaf 1 januari krijgen we de site in huurpacht om die te ontsluiten voor het publiek.”

20 miljoen euro 

Anne Cuypers (CD&V) pikte tijdens de vragen meteen in. “Bijna een jaarlijkse traditie”, klonk het raadslid, dat met plezier de 'rollercoaster' aanhaalde waarin de Beringse site beland is. “Een nieuwe Avonturenberg en duikcentrum Todi, over enkele weken opent het indoor klimcentrum en het winkelcentrum heeft een internationale shoppingaward op zak.” 

Maar gaat het sluitstuk er nu echt komen en wat zal het kosten? Philtjens: “De eerste keer waren we gebuisd, maar ik ben niet de persoon om op te geven. In totaal kom ik op zo'n 20 miljoen euro. Het dossier bij Toerisme Vlaanderen staat voor nog eens 3,6 miljoen. Met een beetje creativiteit komen we er uiteindelijk wel.”

Bron: Het Belang van Limburg, 10-11 nov 2016 - lees het volledige artikel in bijlage.

Bijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief