Helmduiken bij TODI

Helmduiken bij TODI

24 jul 2018

Het Beringse duikcentrum TODI pakt uit met een primeur: vanaf eind juli kan je er gaan helmduiken, net zoals Kuifje. “Het is erg toegankelijk. Je hebt geen ervaring nodig en jong en oud kan het”, zegt Merel Bocken van TODI. Het concept spreekt alleszins tot de verbeelding. Dus trok onze reporter zelf een duikpak aan, zette een helm op en waagde zich aan de sprong in het diepe.

Helmduiken is de voorganger van het hedendaagse duiken. “Het concept van de helm werd ontwikkeld om in een brand te kunnen ademen, een rookhelm. Omdat je zo toch kon ademen in een omgeving zonder zuurstof, kwam het idee om het ook onder water te testen”, legt Frank Thijssen uit. Hij is één van de drie Nederlandse instructeurs die het helmduiken bij TODI begeleidt.

Er is veel vraag naar helmduiken, zo blijkt. “Zeker in de winter kloppen clubs bij ons aan, wanneer duikers minder buiten in het water kunnen. Zo kunnen ze eens iets anders uitproberen.”

Clubs zijn dus benieuwd naar dit old school-duiken, maar je hebt helemaal geen ervaring nodig om te kunnen helmduiken. De principes zijn simpel. Ten eerste: blijven ademen. “Dat klinkt logisch, maar mensen zijn vaak wat zenuwachtig en houden dan hun adem in. En dan is een halfuur onder water wel erg lang”, lacht instructeur Kees De Jonge. “Ook heel belangrijk: uitademen wanneer je omhoog gaat. Zodat de druk binnen en buiten de longen gelijk blijft.”

Het tweede basisprincipe is 'klaren'. Dat is de luchtdruk aan weerszijde van het trommelvlies gelijkmaken. Je kent het gevoel wel van in het vliegtuig, alsof je oren verstopt zijn. Als je dan even probeert uit te ademen met neus en mond gesloten, lijken je trommelvliezen te 'poppen'. Dat noemen duikers 'klaren'.

Klaar voor de duik

Met die twee principes in het achterhoofd gaat het richting zwembad. Halverwege het trapje wordt de helm op mijn schouders gezet. Een eigen ontwerp van de instructeurs. Het bronzen gevaarte weegt 24 kilogram. Best zwaar dus, maar in het water voelt het nog maar als vier kilogram. Prijskaartje? 3.250 euro. Toch maar eerst eens uitproberen of het iets voor jou is, voor je overgaat tot de aankoop.

Ik daal het trapje verder af en ga helemaal onder water, drie meter diep. Daar is een platform waar we halt houden. Frank en Kees zijn in de buurt en vragen in gebarentaal (een snelcursus die ik aan de rand van het zwembad kreeg) of alles goed gaat. “Prima”, laat ik hen weten. Op geen enkel moment voel ik me ongemakkelijk, en ik heb anders helemaal niets met water of vissen.

De helm is ruim, je kan rustig in- en uitademen. Dankzij de drie kijkraampjes heb je ook een breed zicht. Een uniek gevoel om zo door het water te wandelen tussen al die vissen, ik zou het onmiddellijk opnieuw doen.

Zelfs met bril

Bij TODI hopen ze vooral groepen aan te spreken met het helmduiken. “Teambuildings bijvoorbeeld. Want je moet samenwerken om lucht te pompen, het is een groepsproces”, zegt Merel Bocken. Onder water gaan kan ook met perslucht uit een fles, zo deed ik het. Een hels lawaai, maar daar werd ik voor gewaarschuwd.

“Iedereen kan het”, besluiten de instructeurs. “Niet iedereen durft en dan hoor je wel eens excuses als 'ik moet mijn bril kunnen ophouden'. Maar dat is geen enkel probleem in de helm.”

En dames: als je de helm ophoudt, wordt je haar niet eens nat. Geen enkele reden dus om niet eens de oudheid in te duiken.


Bron: Het Belang van Limburg


Bijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief