Eerste steenlegging Retailpark be-MINE

Eerste steenlegging Retailpark be-MINE

19 mrt 2015
H&M wordt één van de trekkers van het winkelpark

BERINGEN, 18 maart 2015. Vandaag wordt er gestart met de oprichting van de gebouwen voor het retailpark op be-MINE. De eerste fase wordt opgeleverd op 30 juni 2015. Ondertussen is het park voor 90% ingevuld. Ontwikkelaar ‘Mijn Retail’ kan met enige trots ook melden dat de Zweedse modeketen H&M naar Beringen zal komen.
Het winkelproject op de mijnsite van Beringen kent reeds een hele voorgeschiedenis. In 2013 werd finaal en in nauw overleg met UNIZO-Limburg en stad Beringen de basis gelegd voor het winkelconcept dat vandaag in de steigers staat.  Het betreft een verkoopsoppervlakte van maximaal 15.000 m², met enkel grote units vanaf 600m² welke vernieuwend zijn voor de regio.  De oprichting van een gezamenlijk promofonds tussen ontwikkelingen op be-MINE en het centrum was ook onderdeel van de afspraken. Dit leidde vervolgens tot de nodige socio-economische en stedenbouwkundige vergunningen. De commercialisering van het winkelpark loopt inmiddels als een trein zodat alle units bij opening ingevuld zullen zijn.

Vernieuwend winkelaanbod zal zorgen voor aantrekkingskracht in de regio
In januari van dit jaar kondigde Mijn Retail reeds de komst aan van Brico, Albert Heijn, AVA, Vanden Borre, Lola&Liza, en Bent. Onlangs beslisten ook ZEB, Maxi Zoo, Chaussea, Bel&Bo en H&M om naar be-MINE te komen. Heel wat van deze retailers en concepten zijn niet aanwezig in West-Limburg. De komst van H&M (Hennes & Mauritz) is opmerkelijk. H&M zal een oppervlakte van net geen 2000 m² innemen. Het van oorsprong Zweeds concern biedt mode aan voor alle leeftijden. Van een eerste winkel in 1947 in Västerås in Zweden groeide H&M uit tot een wereldspeler in de fashion met vandaag 3.500 winkels in 55 landen. Retail Estates en be-MINE hebben kosten noch moeite gespaard om H&M te overtuigen en zijn daarom ook trots dat ze een retailer van deze omvang naar Beringen hebben kunnen halen. 

Mijn Retail is ervan overtuigd dat dit retailpark zal zorgen voor een aantrekkingskracht in de regio, en voor een nieuwe dynamiek niet alleen voor be-MINE maar ook voor gans Beringen.

Hiermee is vandaag dan ook 90% is van de totale oppervlakte ingevuld. Momenteel lopen ook finale onderhandelingen voor het saldo van de beschikbare oppervlakte zodat de verwachting is dat nog voor opening het volledige park zal zijn ingevuld.

Bouwen in een strak tijdsschema
De voorbereidende werken voor de bouw werden inmiddels opgestart. De eerste fase van het gebouw wordt opgeleverd voor inrichting op 30 juni, de tweede fase eind augustus zodat de eerste winkels kunnen opengaan op 1 oktober van dit jaar. Naast het gebouw met een bruto oppervlakte van 18.000 m² wordt ook de nodige wegenis voor een parking van 700 plaatsen aangelegd. Dit alles realiseren op 6 maanden tijd vergt een strikte werforganisatie.

De werken worden in opdracht van Mijn Retail uitgevoerd door de Tijdelijke Handelsvennootschap Mijnbouw, een samenwerking tussen de bouwgroepen Democo uit Hasselt en Groep Van Roey uit Rijkevorsel. De wegenis en parkings worden aangelegd door de firma Vangeel Wegenbouw uit Turnhout. 

Het ontwerp van het retailpark is van de hand van SAQ architecten. De unieke locatie tussen de terril langs één zijde en de monumentale beschermde mijngebouwen vraagt ook om een specifiek ontwerp. Het gebouw is éénlaags en blijft ondergeschikt aan de bestaande gebouwen. Het groene dak zorgt voor een naadloze aansluiting met de terril. De gebruikte materialen en kleuren verwijzen naar het mijnverleden. Hout, verwijzend naar het stutmateriaal in de mijn, als materiaal voor de luifel die zorgt voor een beschutting van het 4 meter brede wandelpad voor de winkels en een zwarte gevelbekleding verwijzend naar de steenkool.
De totale investeringskost van gebouw en infrastructuur inclusief inrichting van de winkels bedraagt 20 mio EUR.

Tewerkstelling op be-MINE
Het winkelpark zal zorgen voor heel wat tewerkstelling. In samenspraak met de VDAB zal Mijn Retail daartoe op 15 juni een Jobdag organiseren waar alle retailers zullen aanwezig zijn. Tegen eind 2015 zal er met de opening van het Woonzorgcentrum Sporenpark en het Retailpark op be-MINE een directe tewerkstelling gerealiseerd zijn van meer dan 300 personen.

Maurice Webers, Burgemeester Stad Beringen :
“Beringen zal in de komende jaren een transformatie ondergaan. We zijn ambitieus op vele fronten.  Eén van de belangrijke ontwikkelingen is dat 25 jaar na de mijnsluiting de herbestemming van de mijnsite nu concreet vorm krijgt. Het project be-MINE zal de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen transformeren tot een bestemming waarmee we bezoekers tot over de landsgrenzen heen naar Beringen kunnen halen. En niet onbelangrijk, be-MINE creëert ook nieuwe jobs in toerisme, recreatie en de zorg.” 

Anne Wouters-Cuypers, Eerste Schepen en Schepen van be-MINE :
“Na de opening van Mijn Zwemparadijs in juni van vorig jaar kondigt 2015 zich veelbelovend aan voor be-MINE. Met de opening van de Woonzorgcampus Sporenpark, de realisatie van de Urban Villa’s op Houtpark en het Retailpark worden er opnieuw belangrijke stappen gezet in de herbestemming van onze mijnsite.”

Stijn Bijnens, Voorzitter van de raad van bestuur van be-MINE :
“Door het niet verkrijgen van de nodige vergunningen voor het winkelcomplex in de zomer van 2012 hing de toekomst van be-MINE aan een zijden draadje. Dat we nu, nog geen 3 jaar later en met alle nodige vergunningen op zak, kunnen zeggen dat de deuren van de winkels opengaan, bewijst dat we in Limburg tussen stakeholders naar oplossingen kunnen zoeken. Het herbestemmingsproject be-MINE zit op kruissnelheid.”

Jan De Nys, gedelegeerd bestuurder Retail Estates :
“We zijn verheugd dat we hier op de mijnsite een zeer gevarieerd en vernieuwend winkelaanbod kunnen realiseren. Het unieke kader van het beschermd patrimonium zal daarenboven een unieke winkelervaring bieden.”

Philip Demot (Democo) en Eddy Cox (Groep Van Roey), bestuurders Tijdelijke Handelsvennootschap Democo-Van Roey :
“De strikte timing van de opdrachtgever is de grootste uitdaging van dit bouwproject. We hebben samen een uitgebreide ervaring in het coördineren van complexe bouwprojecten. Het is dan ook hier dat we de toegevoegde waarde van onze bouwgroepen ten volle kunnen uitspelen zodat tijdens het ganse bouwproces kwaliteit, veiligheid, en timing gewaarborgd blijven.”


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief