Duikcentrum TODI geopend

Duikcentrum TODI geopend

28 okt 2016

Vandaag opende TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum met tropische zoetwatervissen in Europa, zijn deuren. Minister Steven Vandeput en meter Pascale Naessens mochten als eersten de onderwaterwereld verkennen. De datum van de opening is niet zomaar gekozen: 28 oktober is de dag dat de mijn van Beringen destijds de deuren sloot.

Vandaag begint een nieuw stukje geschiedenis op het mijnterrein.

Burgemeester Webers gaf in zijn speech aan dat Beringen met deze nieuwe attractie opnieuw op de toeristische kaart wordt gezet. Maar belangrijker nog is dat de stad de sluiting van de mijn nu definitief heeft verteerd: de werkloosheidcijfers in Beringen zijn historisch laag. Het duikcentrum is een mijlpaal in de herbestemming van het oude mijnterrein.

Met 6 200 000 liter zoet water en 2200 tropische zoetwatervissen is TODI ook meteen het grootste indoorduikbassin van België. Waterliefhebbers kunnen er vanaf nu duiken of snorkelen in een overdekt en verwarmd duikbassin. Todi is een unieke recreatieve en toeristische attractie met een bovenregionale uitstraling. Het zal Limburg versterken als een “all weather”-vakantiebestemming en moet de vrijetijdseconomie in Limburg een belangrijke boost geven.

‘Het duikbassin is onderverdeeld in verschillende thema’s. Zowel de diversiteit in fauna als de mogelijkheid om te grotduiken zorgen voor een aparte ervaring. Het wrakduiken verwijst dan weer naar het mijnverleden in de streek. Deze drie thema’s krijgen telkens gestalte in de vorm van verschillende decorelementen’, zeggen Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts, CEO’s van TODI.

Tussen de verschillende decorelementen werden luchtgordijnen aangebracht om ze van elkaar te scheiden. Deze luchtgordijnen zijn tevens een knipoog naar de slogan ‘Oxygen for growth’ van LRM, die dit uniek project mogelijk maakt.

“De totale investering voor het duikcentrum bedraagt negen miljoen euro, waarvan drie miljoen afkomstig is uit het SALK. Het project is goed voor 30 directe nieuwe jobs. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening waarna de LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in concessie geeft aan uitbater TODI. Wij willen met deze gedurfde investering een unieke recreatieve bestemming creëren en zijn ervan overtuigd dat dit kan binnen een rendabele context”, zegt Hugo Leroi, voorzitter van de Raad van Bestuur van de LRM.

TODI is een unieke weersonafhankelijke attractie met een bovenregionale uitstraling. Ze heeft alle potentieel om de vrijetijdseconomie in Limburg een extra boost geven. “Ik zie in de vrijetijdseconomie nog heel wat mogelijkheden om bijkomende jobs te creëren in de provincie Limburg. Tewerkstelling creëren, met bijzondere aandacht voor laaggeschoolden, is één van de uitdagingen in het kader van SALK. TODI zal een magneet worden voor duikliefhebbers in een straal van 200 kilometer en zal heel wat toeristen, duik- en snorkelliefhebbers aantrekken. Het project zal Limburg versterken als vakantiebestemming”, aldus Minister Steven Vandeput, die als fervent duikliefhebber het bad officieel mocht induiken.


Bron: Internetgazet - Beringen
http://www.internetgazet.be/beringen/opening-duikcentrum-todi-beringen.aspx

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief