Dé hotspot voor een dagje uit!

Dé hotspot voor een dagje uit!

2 jul 2017

Beringen en be-MINE worden alsmaar meer in één adem genoemd. De stad is onlosmakelijk verbonden met het mijnverleden en heeft met be-MINE een toeristische troefkaart in handen voor de toekomst. Maar er is meer dan alleen maar steenkool. In deze editie en de editie van 30 juli houden we ons vergrootglas boven Beringen, een stad met ambitie, en kijken we wat de zomer te bieden heeft op vlak van toerisme en events.

be-MINE is het toeristisch knooppunt en de uitvalsbasis voor een bezoek aan de mijnstreek. Nergens anders bleef een mijnsite zo goed bewaard. Nergens anders is de mix tussen erfgoed, cultuur, natuur, recreatie en toerisme zo een succes.

Op be-MINE waan je jezelf in een aparte wereld. De grootsheid van de mijngebouwen en de statigheid van de schachtbokken zijn indrukwekkend. Tegelijk ervaar je de sfeer van kameraadschap en verbondenheid die zich achter de gevels bevond. De twee groene terrils en de mijncité doen denken aan een plekje in het buitenland. Enorm en toch zo compact. 

Je kan shoppen op be-MINE Boulevard, zwemmen bij Sportoase, klimmen bij Alpamayo, duiken bij TODI, ontdekken in het Mijnmuseum, spelen op de Avonturenberg en wandelen, fietsen of mountainbiken. Spring eerst eens binnen in het infokantoor voor een duidelijk plan en deskundige uitleg. 

www.bemine.be, www.toerismeberingen.be 

Mijnwerkers, het leven zoals het was 

Een must voor iedereen die Beringen bezoekt is het Mijnmuseum. Je komt meer te weten over het werk in de ondergrond, de veiligheid, de sluiting en het sociale leven. Het verhaal van mijnwerkers is pakkend, ook dat van Roberto Pasquali. Beluister het via de Mijnmuseum-app die je meeneemt doorheen de interactieve presentatie. Op vaste tijdstippen kan je de ondergrondsimulatie bezoeken. 

www.mijnmuseum.be 

TIP Mijnzondagen, net dat tikkeltje meer 

De mijngebouwen zijn normaal enkel open voor groepen. Tijdens de mijnzondagen worden ook individuele bezoekers begeleid door dit industrieel patrimonium. Je bezoekt de ondergrondsimulatie en rijdt mee met een authentieke mijntrein. 

Tussen zeemeerminnen en alpinisten 

Een van de meest verrassende attracties op be-MINE is ongetwijfeld het indoor snorkel- en duikcentrum TODI. In dit onderwaterparadijs snorkel of duik je tussen tropische zoetwatervissen naar de verrassende decorelementen op de bodem. Een beleving die zijn gelijke niet kent in Europa. Wie liever droge voeten wil bewaren kan via de Aquarium View genieten van dit spektakel. Wees niet verrast als je plots een zeemeermin ziet passeren. 

Gewoon gaan zwemmen met de bijhorende portie waterpret kan ook op be-MINE. Hiervoor moet je bij Sportoase zijn: er zijn een baantjesbad, kinderbad, sauna, stroomversnelling en glijbanen. 

Zoek je het liever wat hoger en droger? Dan is klimcentrum Alpamayo – terecht genoemd naar de mooiste berg ter wereld – misschien iets voor jou. Zowel geoefende als onervaren klimmers kunnen er hoogtes tot 18 meter proberen te overwinnen. Er werden meer dan 100 routes uitgestippeld. De glazen plexiwand waar je kan tegenop kan klimmen is niet alleen spannend, maar zorgt er ook voor dat kijklustigen vanuit de cafetaria zicht hebben op de klimmers. 

www.todi.be, www.alpamayo.be, www.sportoase.be 

Op en top terrils

Van de twee terrils die als een oriëntatiepunt boven het landschap uitsteken, is er eentje omgevormd tot een rustig natuurgebied met mooie wandelpaden. Als je tot boven gaat ligt Limburg aan je voeten. De andere terril kreeg de naam ‘Avonturenberg’. In een bos van 1.600 palen bereik je via trappen, touwenparcours, klimconstructies en wandelpaden de top. Een erfgoedpad loodst je langs de mooiste uitzichtpunten. Boven kan je uitblazen op het verzonken kolenplein. Het mountainbikeparcours bevat 2 routes, met technische stukken en een skillpark met North Shores, dirts en drops. Niet voor niets werd dit landschapsproject uitgeroepen tot een van de uniekste ter wereld. 

TIP Rondleiding be-MINE 

Voor wie het nog niet duidelijk is: heel wat te beleven op be-MINE en nog heel wat op komst. Voor wie alles wil weten en dit onder begeleiding van een enthousiaste gids, zijn er rondleidingen te boeken. 

Duur: 1,5 u. Gidsvergoeding: € 60


Bron: De Zondag

Bijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief