Brave piranha's

Brave piranha's

20 jan 2017

Duikcentrum TODI op be-MINE pakt uit met een nieuwe attractie: een school van 24 zwarte pacu's. Die vissoort is verwant met de piranha's en ongeveer één meter groot. “Hun gebit lijkt op dat van de mens, maar gevaarlijk zijn ze niet”, stelt zaakvoeder Dirk Heylen de duikers gerust.

Zopas is in Antwerpen het stadsaquarium Aquatopia dicht gegaan. Daardoor geraakten zowat 2.500 vissen, reptielen en amfibieën in de problemen. Een groot deel daarvan is verhuisd naar de Zoo van Antwerpen. Maar ook in het duikcentrum op de mijnsite vinden meer dan 200 vissen ondertussen een nieuwe thuis.

“Bij TODI hebben 24 grote zwarte pacu's, 600 citroencichliden en 10 silver dollars een nieuwe thuis gevonden”, zegt Dirk Heylen. “Vooral de enorme pacu's zijn een echte attractie. Ze zijn verwant met de piranha's en hebben een gebit dat erg lijkt op dat van de mens. Het zijn planteneters, maar bij gebrek aan voedsel kunnen ze ook andere vissoorten eten. In Papoea Nieuw-Guinea beweren inboorlingen dat ze ook verantwoordelijk zouden zijn voor aanvallen op de mens, maar het zijn echt geen vleeseters. Onze pacu's werden in Aquatopia gevoederd met wortelen en appelen. Ze wegen ongeveer 20 kilo. De pacu's gedragen zich fantastisch en vormen nu met een groep van 24 een bijzondere attractie. Ze houden ervan om in school te zwemmen. Eerst vormen ze groepjes van vijf die dan samensmelten tot één grote school van 24. Een fantastisch gezicht om deze enorme vissen zo samen door het water te zien glijden.” (rv)

Bron: Het Nieuwsblad & Het Belang van LimburgBijlage

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief