be-Mine krijgt het grootste subtropisch indoorduikcentrum in Europa.

be-MINE krijgt het grootste subtropisch indoorduikcentrum in Europa.

10 jun 2014

Het indoorduikcentrum Todi wordt één van de paradepaardjes van de recreatieve component op be-MINE. Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 43 meter en een diepte van 12,5 meter. De fauna zal er centraal staan met in totaal meer dan 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zullen op termijn 30 verschillende soorten vissen te bewonderen zijn. De bijhorende horeca zorgt er voor dat dit eveneens een bestemming is voor de wandelaar of fietser die via een buitentrap een kijkje kan nemen in het duikbassin.


Met het zwembad “Mijn Zwemparadijs” dat in juni zijn deuren opent en de invulling van de terril als avonturenberg, liggen de belangrijkste recreatieve componenten op be-MINE nu vast.


Het duikproject wil inspelen op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving die het hele jaar door open is. Het afnemen van het aantal duiklocaties, de minder goede duikomstandigheden in ons land zoals de slechte zichtbaarheid, de beperkte diversiteit in fauna, de groene waterschijn en het doorgaans koude water zorgen er voor dat de omstandigheden in België vaak niet optimaal zijn. TODI wil duiken of snorkelen mogelijk maken in optimale en veilige omstandigheden.


Valorisatie mijnerfgoed
Het project wordt gerealiseerd in twee grote bestaande betonnen kuipen, de “indikkers” genoemd, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite. De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren. Met de herbestemming tot duikcentrum krijgen de indikkers dus een origineel tweede leven.

De totale investering voor het duikcentrum bedraagt 9 miljoen euro en is goed voor 20 nieuwe jobs.. Het duikcentrum zal begin 2016 openen. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in concessie geeft aan de uitbater TODI.


Voor meer informatie:
be-MINE nv
www.bemine.be
Koen Nulens,
algemeen directeur
Kempische Steenweg 555 – 3500 Hasselt
T:  0479 32 01 43

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief